Blogitekstin otsikon piti olla ”Cupcake afternoon”, mutta rakastan eniten suomen kieltä kaikkien kauniiden kielten joukossa. En ole ensimmäinen, joka harmittelee cupcake-sanan suomenkielisen vastineen puuttumista. Mielestäni paras, joskin aika epäinformatiivinen, on yksinkertaisesti leivos. Vuokaleivos, jos täytyy tarkentaa.


Sain koulun jälkeen inspiraation leipomiseen. Tein pohjaksi vanilijamuffineita yläasteen köksänkirjan (Kotitaloustaito) ohjeella. Täytteen sovelsin Bella Vanillan ohjeesta. Koostin reseptit tähän yhteen, niin kuin itse tein.

Vanilijaleivokset

pohja:

3/4 dl vehnäjauhoa
3/4 dl perunajauhoa
1 tl vanilliini- tai vanilijasokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna

Sekoita muut kuivat aineet, paitsi sokeri. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja jauhoseos, vatkaa tasaiseksi. (Taikinaan voi laittaa myös vähän sitruunamehua, itse en erityisesti pidä siitä leivonnassa.) Jaa lusikoilla vuokiin ja paista 200 asteessa noin 10-15 minuuttia.

kuorrutus:

100 g margariinia
n. 130 g maustamatonta tuorejuustoa (eli 2/3 200 g paketista)
pari teelusikallista vanilijasokeria
4 dl tomusokeria
vähän mustikoita (noin 1/2 dl) tai elintarvikeväriä
nonparelleja tms. koristeita

”Vaahdota” kylmä margariini sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto. Lisää vanilijasokeri ja tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. (Rakennetta voi säätää vaihtelemalla tomusokerin määrää, tällä ohjeella tulee melko kiinteää.) Purista mustikoista mehua haarukalla ja kaada sitä sekaan, kunnes kuorrutteesta tulee sopivan väristä. Pursota tai levitä täysin jäähtyneiden muffinien päälle. Koristele.

Valitettavasti ohje ei ole gluteeniton, mutta saman kuorrutteen voi toki tehdä myös gluteenittomien muffinien kaveriksi.

Mainokset