En ole koskaan oikein harrastanut uudenvuodenlupausten tekemistä, mutta nyt projekti terveellisemmästä ruoasta ajoittui sopivasti vuodenvaihteeseen. Olen jo omasta mielestäni hyvässä alussa, toivottavasti into ei laannu. Tälläisia muutoksia olen ajatellut:
Vähemman suolaa:
Maustan ruoan mahdollisuuksien mukaan itse, jos käytän suolaisia raaka-aineita, kuten fetajuustoa, suolaa ei yleensä tarvitse lisätä ollenkaan. Mausteilla, kuten yrteillä, pippurilla ja valkosipulilla pystyy myös lisäämään makua.

Vähemmän sokeria ja turhia hiilihydraatteja:
Omassa ruokavaliossani merkittävä muutos on ollut maustetun jogurtin vaihtaminen luonnonjogurttiin. Maustetuissa jogurteissa on lähes poikkeuksetta vähintään 10 % lisättyä sokeria. Makua luonnonjogurttiin saa esimerkiksi pakastemarjoista, hedelmistä, leseistä, pähkinöistä tai kanelista. Aion myös vähentää turhaa leivän ja leivonnaisten puputtamista sekä pastan ja riisin käyttöä. Kokonaan en aio näistä kieltäytyä, mutta vaihdan mahdollisuuksien mukaan täysjyvään ja pienennän annoskokoja (vatsantäytettä saa myös esimerkiksi tuoreista kasviksista).

kuva: knowabouthealth.com


Enemmän aitoja makuja:
Ruoan mausta en aio tinkiä! Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joudun käyttämään ruokaan enemmän aikaa niin kauppalistan suunnitteluvaiheessa kuin ruoanlaitossakin. Turhat marinadit, lihaliemikuutiot ja soijakastikkeet saavat väistyä. Makua saa mm. mausteyrteistä, jogurtista, balsamicosta, oliiviöljystä ja valkosipulista. Voi olla, että myös kustannukset nousevat vähän, mutta tähän sijoitan mielelläni. Maksan mielelläni lähiruoasta. Kustannuksissa säästää suosimalla kunkin kauden sesonkituotteita, mikä on samalla myös ekologista. Kunkin kauden kasviksista voi lukea esimerkiksi täältä.
kuva: dietsinreview.com

Janojuomaksi vesi:
Koska olen tätä nykyä jatkuvasti janoinen, on syytä miettiä myös, mitä janoonsa juo. Makeutettujen mehujen ystävä en ole koskaan ollutkaan. Sen sijaan tuoremehut maistuvat minulle hyvin. Ruoan yhteydessä juon maitoa ja tuoremehua. Muulloin pyrin juomaan vettä pääasiassa hampaiden hyvinvoinnin vuoksi. Hedelmämehuissa on myös paljon sokeria, olkoonkin, että se olisi ”vain hedelmän omaa sokeria”. Lisättäköön, että en usko mihinkään vesi-ihmedieetteihin, vaan siihen, että parasta on juoda janon tunteen mukaan. Poikkeuksena tietysti esimerkiksi helteellä tai sairaana ollessa juominen. Toisaalta huomaan myös usein päänsäryn johtuvan kovasta janosta. Mitään järjettömiä määriä on turha litkiä, kysykää vaikka lääkäriltä. Mallit tietysti sanovat aina haastatteluissa kauneutensa salaisuudeksi runsaan vedenjuonnin ja apteekin perusvoiteen, mutta luulen, että kauneuden takana on jotain muutakin.
Mainokset