Synnytyssairaalan esitietolomakkeissa kysyttiin nimiehdotusta tytölle ja pojalle. Tytön nimestä olemme miehen kanssa yksimielisiä, mutta pojalle on vielä mietinnässä sopiva kaksitavuinen (etu)nimi. Jos sellaista ei keksitä, kolmitavuinenkin tulee kyseeseen. Pitkistä nimistä kuitenkin väännetään helposti koulussa ja muualla lempinimiä, jotka eivät ole yhtä kauniita kuin oikea nimi. Minulla on kyllä pari ehdotusta pojan nimeksi, mutta miehellä on omat suosikkinsa, joista minä en erityisemmin pidä. Yksi niistä on kyllä kaunis, mutta viisitavuinen etunimi on minusta liian pitkä. Minusta ei myöskään olisi kovin reilua, että jokin minusta erinomainen ja miehestä ok vaihtoehto valittaisiin. Kivointa olisi, jos keksisimme jonkun aivan muun, molempia miellyttävän nimen. Hyviä ehdotuksia (sekä tytölle että pojalle) otetaan vastaan.
Hyvän nimen kriteereitä:
– riittävän lyhyt (perustelu edellä)
– suomen kieleen sopiva, sillä olemme molemmat miehen kanssa suomenkielisiä ja meillä on kaksitavuinen, suomalainen sukunimi (vierasta alkuperää oleva nimi käy kuitenkin, kunhan suomenkielisen on helppo sanoa se ja taivuttaa kaikissa sijamuodoissa)
– sellainen, ettei joka kerta nimensä kertoessaan joudu samalla selittämään miten se kirjoitetaan (iillä vai jiillä? yyllä vai iillä? yhdellä vai kahdella uulla? onko lopussa i?)
– mieluiten jo pitkän aikaa tunnettu nimi, ei siis mitään aivan äsken keksittyä
– harvinaisuus ei haittaa, mutta nimi ei saisi olla sellainen, että se kirjoitetaan helposti väärin esim. yleisemmän muodon mukaisesti
– tytölle tytön nimi ja pojalle pojan nimi (emme innostu sukupuolineutraaleista nimistä, tasa-arvon kanssa sillä ei sitten taas ole yhtään mitään tekemistä)
– lähisuvussa ei saisi olla samannimistä (tämä on todella rajoittavaa, koska monet suosikit ovat lähisuvun nimiä)
– nimen alkuperä tai merkitys olisi kiva olla selvillä (ja merkitys olisi mielellään kaunis tai vähintäänkin neutraali. Minäkin olen kuullut legendan tytöstä, jolle vanhemmat antoivat tietämättään sinänsä kauniin kuuloisen nimen, joka tarkoittaa veriripulia. Tämä on toisaalta siksi vaikeaa, että monet nimet tarkoittavat jollain kielellä jotakin ei-toivottua. Nimen alkuperäisen merkityksen tulisi kuitenkin ainakin olla vähintään siedettävä.)
Yritä sitten keksiä näiden kriteerien mukaista nimeä! Ei ole tosiaankaan yhdentekevää, miksi lapsen nimeää. Uskon, että nimi vaikuttaa myös lapsen persoonallisuuden kehitykseen.
Mainokset