Tänään on ensimmäinen virallinen päivä äitiyslomaa. Äitiysloman alkaminen ei kyllä kamalasti muuta arkirytmiäni, koska olen muutenkin viime viikot ollut jo ”kesälomalla” eli opetus on tältä keväältä loppunut ja olen tehnyt gradua ja siihen liittyviä juttuja omaan tahtiini. Olen herännyt vähän ennen puoli kahdeksaa (herään arkiaamuisin samaan aikaan töihin lähtevän miehen kanssa) ja laittanut pyykkikoneen pyörimään, tehnyt pieniä kotitöitä ja lukenut rauhassa sanomalehteä. Aamukahvit jäävät nykyään yleensä väliin, koska mies juo aamukahvinsa töissä enkä viitsi keittää kahvia vain itseäni varten.
Tänään en välttämättä tee yhtään gradua. Olen ajatellut käydä pitkästä aikaa taidenäyttelyssä – yksin, rauhassa. Ajattelin katsoa myös museomyymälän näyttelyjulisteet läpi, koska olen pitkään ajatellut jonkun sellaisen ostamista seinälle kehystettäväksi. Pidän usein enemmän näyttelyjulisteista kuin pelkistä taidejulisteista, jotka ovat laimeita kopioita tauluista, joita esittävät. Näyttelyjulisteet sopivat myös oikein hyvin opiskelijabudjettiin. Kivointa olisi, että juliste olisi sellaisesta näyttelystä, joka on tehnyt itseen vaikutuksen. Kuva pitää valita huolella, koska meillä on miehen kanssa niin erilainen maku taiteen suhteen. Viimeksi kun ehdotin erään vedoksen ostamista seinälle kehystettäväksi, mies sanoi, että saattaisi hyväksyä sen vessan seinälle, jos se ei olisi kovin näkyvillä.
Muutakin voisin toki tehdä tänään. Vauvan kaikki lakanat voisi pestä, koska ne ovat pölyyntyneet lapsuudenkotini kaapeissa vuosia käyttämättöminä. Imurointi olisi myös erittäin aiheellista. Äitiyspakkauslaatikolle, joka nököttää tällä hetkellä keskellä kaksiomme isompaa huonetta, pitäisi keksiä parempi säilytyspaikka. Vauvan talvivaatteet voisi viedä vielä puoleksi vuodeksi säilöön ”yhteen paikkaan” eli alakerran häkkivarastoon. (Käytämme siitä nimitystä ”yksi paikka”, koska niin usein jokin tarvitsemamme esine on siellä hautautuneena kaiken muun tavaran alle eikä ole kovin kiva joutua sanomaan ääneen, että siellä on pakko taas käydä. Nyt tilanne on tosin vähän helpottanut, kun olen siivonnut varaston ja tiedän, missä mitkäkin tavarat ovat.)
Tästä tulee hyvä päivä.
Mainokset